Menjalni krog Zasavje

Menjalni krog Zasavje

Glavni namen projekta Menjalni krog (LETS – angl. Local Exchange Trading System) Zasavje je vzpostaviti uravnoteženo, odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev in medsosedsko pomoč. Cilj je vzpostavitev in krepitev socialnih vezi v lokalni skupnosti, tako da se lahko posameznik brez plačila v denarju vedno na nekoga obrne po pomoč.

Menjalni krog Zasavje deluje s pomočjo menjalnega kupona imenovanega Lets kupon oz. „kuolm“. Uporabnik, ki prinese dobrino ali nudi določeno storitev, skupaj z aktivisti menjalnega kroga pravično oceni njeno „vrednost“. Oseba nato prejme kupone in lahko menja izdelke s tretjo osebo. 1 kuolm znaša okvirno 1 EUR. Ura katerega koli dela ali storitve pa je ovrednotena s 5 kuolmi.

Menjalni krog se je začel v Zagorju (prvič je testno potekal v decembru 2012 z izvedbo izmenjave novoletnih daril) in se nato razširil še po drugih dveh zasavskih mestih. Od leta 2015 poteka tudi v Kamniku in Velenju. Dogodek se izvaja vsako prvo soboto v mesecu pred tržnicami, povpraševanje in ponudba pa sta precej odvisna od letnega časa. Zelo priljubljeni so zlasti domači izdelki in pridelki.

Lokacija

Zagorje ob Savi

Nazaj na zemljevid