Menjalni krog Zasavje

Menjalni krog Zasavje

Glavni namen projekta Menjalni krog (LETS – angl. Local Exchange Trading System) Zasavje je vzpostaviti uravnoteženo, odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev in medsosedsko pomoč. Cilj je vzpostavitev in krepitev socialnih vezi v lokalni skupnosti, tako da se lahko posameznik brez plačila v denarju vedno na nekoga obrne po pomoč.

Menjalni krog Zasavje deluje s pomočjo menjalnega kupona imenovanega Lets kupon oz. „kuolm“. Uporabnik, ki prinese dobrino ali nudi določeno storitev, skupaj z aktivisti menjalnega kroga pravično oceni njeno „vrednost“. Oseba nato prejme kupone in lahko menja izdelke s tretjo osebo. 1 kuolm znaša okvirno 1 EUR. Ura katerega koli dela ali storitve pa je ovrednotena s 5 kuolmi.

Menjalni krog se je začel v Zagorju (prvič je testno potekal v decembru 2012 z izvedbo izmenjave novoletnih daril) in se nato razširil še po drugih dveh zasavskih mestih. Od leta 2015 poteka tudi v Kamniku in Velenju. Dogodek se izvaja vsako prvo soboto v mesecu pred tržnicami, povpraševanje in ponudba pa sta precej odvisna od letnega časa. Zelo priljubljeni so zlasti domači izdelki in pridelki.

Menjalni krog Zasavje

Lokacija

Zagorje ob Savi

Nazaj na zemljevid

Želite dodati svojo prakso?

Vnos prakse