Menjalni krog Zasavje

Menjalni krog Zasavje

 

Praksa ni več aktivna.

Glavni namen projekta Menjalni krog (LETS – angl. Local Exchange Trading System) Zasavje je bil vzpostaviti uravnoteženo, odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev in medsosedsko pomoč. Cilj je bil vzpostavitev in krepitev socialnih vezi v lokalni skupnosti, tako da se lahko posameznik brez plačila v denarju vedno na nekoga obrne po pomoč.

Menjalni krog Zasavje je deloval s pomočjo menjalnega kupona imenovanega Lets kupon oz. „kuolm“. Uporabnik, ki je prinesel dobrino ali nudil določeno storitev, je skupaj z aktivisti menjalnega kroga pravično ocenil njeno „vrednost“. Oseba je nato prejela kupone in lahko menjala izdelke s tretjo osebo. 1 kuolm je znašal okvirno 1 EUR. Ura katerega koli dela ali storitve pa je bila ovrednotena s 5 kuolmi.

Dogodek se je izvajal s pomočjo prostovoljcev vsako prvo soboto v mesecu pred tržnicami, povpraševanje in ponudba pa sta bila precej odvisna od letnega časa. Zelo priljubljeni za menjavo so bili domači izdelki in pridelki.

Menjalni krog se je začel v Zagorju (prvič je testno potekal v decembru 2012 z izvedbo izmenjave novoletnih daril) in se nato razširil še po drugih dveh zasavskih mestih. Nekaj časa je potekal tudi v Kamniku in Velenju.

Praksa je na terenu zamrla tekom leta 2017. Za več informacij iz prve roke, kako vzpostaviti tovrstno prakso in na kaj biti pozoren, da se zagotovi dolgoročnost, je na voljo eden izmed članov skupine, ki je prakso začela, na naslovu [email protected].

Lokacija

Zagorje ob Savi

Nazaj na zemljevid