Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Združenje je bilo ustanovljeno leta 1999 na pobudo članov iniciativnega odbora za ustanovitev Združenja, kjer so sodelovali tudi člani KGZ Novo mesto. Člani iniciativnega odbora združenja so se že od začetka trudili za hitrejšo širitev ekološkega kmetovanja v JV Sloveniji. Danes Združenje povezuje 140 članov, večina je v kontroli ekološkega kmetovanja.

Najpomembnejša področja delovanja združenja so različne oblike izobraževanja in usposabljanja članov (strokovne ekskurzije), promocija ekološko pridelane hrane, ekoloških kmetij in ekološkega kmetijstva med potrošniki, pomoč pri trženju ekološko proizvedenih živil in izdelkov, itd. Večina članov proda svoje pridelke na domu, ostali pa v trgovinah, na tržnicah, v javnih ustanovah in preko novejšega načina prodaje, tj. partnerskega kmetovanja.

Za namene promocije in boljše prodaje ekoloških pridelkov in izdelkov organizirajo 7 ekopraznikov letno, in sicer v Brežicah, Črnomlju, Novem mestu, Semiču, Metliki, Sevnici in Trebnjem. Ob organizaciji okrog 10 predavanj letno za člane in podpornike izvajajo tudi “izmenjavo semen”. V okviru Združenja za člane organizirajo ekološko tržnico v Novem mestu in v Trebnjem.

Združenje ima od leta 2015 status društva v javnem interesu.

Lokacija

Novo mesto

Nosilec dobre prakse

Združenje za ekološko kmetovanje
Šmihelska 14, 8000 Novo mesto
Tel.: 040 254 667
E-pošta: [email protected]

Nazaj na zemljevid