Dobre prakse: Zadruga za souporabo avtomobilov Mobility

Zadruga za souporabo avtomobilov Mobility je švicarska zadruga, ki pokriva skoraj vso organizirano souporabo in solastništvo avtomobilov (angl. car sharing) v Švici. Zadruga zagotavlja dostop do vozil vseh vrst in tako nudi ekološko in ekonomično alternativo lastništvu avtomobila. Na 1.400 lokacijah v 500 mestih upravljajo z več kot 2.700 vozili, ki so namenjena zasebnim uporabnikom in podjetjem. Ima 120.300 uporabnikov (podatek je za leto 2014), od katerih jih je 55.500 članov zadruge.

Poslanstvo zadruge je združevati javni in individualni prevoz ter tako zagotavljati mobilnost na vzdržen način, ki bo tudi prihodnjim generacijam omogočil kakovostno življenjsko okolje. Izposoja avtomobilov poteka s pomočjo elektronskega sistema, do katerega je mogoče dostopati prek spleta ali mobilne aplikacije. Uporabnikom omogoča, da za mobilnost plačujejo samo takrat, ko jo dejansko uporabljajo, in nimajo fiksnih stroškov lastništva avtomobila. Poleg nižjih stroškov je za stranke pomembno tudi dejstvo, da jim ni treba skrbeti za servisiranje, zavarovanje in nabavo goriva.

V Sloveniji imamo v nekaterih mestih možnost souporabe oz. kratkoročnega najema električnih avtomobilov (Avant2Go), vendar je to komercialna storitev in nima skupnostnega značaja.

 

Dobre prakse: Zadruga za souporabo avtomobilov Mobility

Želite dodati svojo prakso?

Vnos prakse