Rent a rič

Rent a rič

 

V Idriji je spomladi leta 2021 začela delovati knjižnica reči z imenom Rent a rič. Vzpostavili so jo aktivni mladi iz Mladinskega centra Idrija po vzoru ljubljanske Knjižnice REČI, ki je bila prva knjižnica stvari v Sloveniji, medtem ko je idrijska prva na Primorskem in tretja v državi.

Knjižnice stvari delujejo po enakem principu kot običajne knjižnice, le da si uporabniki namesto knjig izposojajo različne predmete. Njihova dodana vrednost je, da so okolju prijazna alternativa masovni potrošnji (prispevajo k manj odpadkov in manjši porabi naravnih virov).

Izposoja predmetov v idrijski knjižnici reči poteka tako, da se predmet prehodno rezervira na spletu, določi datum in termin prevzema, prevzem pa nato poteka v prostorih mladinskega centra.

Članarino je mogoče poravnati tudi z donacijo predmeta ali s prostovoljnim delom. Vodijo seznam želja, na katerem so predmeti, ki bi jih radi dodali v ponudbo knjižnice.

Knjižnica Rent a rič je bila vzpostavljena v okviru projekta Alps2030, ki je del zgodbe Erasmus+. Deluje neprofitno v okviru Mladinskega centra Idrija. Vsa donirana sredstva, članarine, izposojevalnine itd. so namenjena za nemoteno delovanje knjižnice.

 

Lokacija

Idrija

Nosilec dobre prakse

Mladinski center Idrija

Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija

T: 051 231 049

E-naslov: [email protected]

Nazaj na zemljevid