Knjižnica REČI

Knjižnica REČI

 

Knjižnica REČI je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših predmetov za prosti čas, ki v ljubljanskem Savskem naselju deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje.

Dodana vrednost knjižnic stvari je, da so okolju prijazna alternativa masovni potrošnji (prispevajo k manj odpadkov in manjši porabi naravnih virov). Ljudje si lahko predmete zagotovijo z izposojo namesto s kupovanjem. Souporaba je smiselna predvsem za stvari, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno, npr. sladoledomat, kotna brusilka, krožna žaga, overlock, projektor, športna oprema ali gasilske mize. Skupna raba prinaša številne koristi tako okolje kot za posameznika, obenem pa spodbuja razvoj skupnosti. Ta je Knjižnico REČI spoznala že pred otvoritvijo, saj je aktivno sodelovala v procesu nastajanja knjižnice. Prostor za delovanje pa je zagotovila Mestna občina Ljubljana, ki je omogočila souporabo in prilagoditev prostora v Domu skupnosti.

Član Knjižnice REČI za obdobje enega leta lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja, vplača članarino ali prispeva 30 ur prostovoljnega dela. Z veljavnim članstvom je izposoja brezplačna, možen pa je tudi najem brez članstva.

Poleg predmetov si je v Knjižnici REČI možno brezplačno izposoditi tudi prostor za izvedbo javnih in brezplačnih dogodkov, kot so delavnice, predavanja, izmenjevalnice, joga in podobno.

Kot idejni vodji projekta se podpisujeta KD ProstoRož in Slovenia Coworking, od leta 2020 pa deluje samostojno društvo Knjižnica REČi, ki skrbi, da knjižnica deluje in se razvija naprej z željo, da se bo ideja tovrstnih knjižnic razširila po vsej Sloveniji.

Fotografije: FB Knjižnica REČI

Dobra praksa: Knjižnica REČI

Lokacija

Ljubljana

Nosilec dobre prakse

Knjižnica REČI
Belokranjska 6, Savsko naselje
1000 Ljubljana
Tel.: 030 765 987
E-pošta: [email protected]
Kontaktna oseba: Jošt Derlink

Nazaj na zemljevid