Tkalka – sodelovalni prostor v Mariboru

Tkalka – sodelovalni prostor v Mariboru

Projekt ni več aktiven.

Tkalka je bila stavba in skupnost. Alternativna poslovna stavba v središču Maribora je po petih letih prostorskega samevanja odprla vrata jeseni 2014 ter na 2500 m² postala ustvarjalno-podjetniški sodelovalni/coworking prostor. Nudila je streho nad glavo množici vztrajnih in ustvarjalnih ljudi, še posebej iniciativam s področja socialne ekonomije in lokalnega razvoja, v njej so se tkale povezovalne ideje – podjetniške in razvojne zgodbe s poudarkom na družbenem inoviranju, zadružništvu, socialnem podjetništvu, trajnostnem turizmu, sodobnem fabriciranju, medgeneracijskem povezovanju in sodelovanju, odprtokodnih načelih ter novih družbenih praksah.

V letu 2016 je ta neformalna skupnost dobila tudi svojo pravno-formalno podobo in postala TKALKA, zadruga za razvoj družbenih in tehnoloških inovacij z.b.o., socialno podjetje (kratko: TKALKA, razvojna zadruga z.b.o., so.p.), v kateri so bili na voljo različni tipi članstva. Zdaj je v procesu likvidacije.

Osnovni namen zadruge je bil spodbujanje razvoja lokalnega, regionalnega in širšega družbenega ter gospodarskega okolja na temelju družbenih inovacij, kreativnih tehnologij, socialne ekonomije, razvoja človeških potencialov, krožnega gospodarstva, lokalnih virov ter odprte in vključujoče družbe.

Razlogi, zakaj se zgodba ni tako uspešno zaključila kot se je začela, so zelo različni – od neusklajene vizije do energetske potratnosti stavbe in neposluha upravljalca stavbe. Stavba tako še stoji, v njej so še kot najemniki nekateri nekdanji zadružniki, vendar skupnosti pa ni več.

Lokacija

Maribor

Nosilec dobre prakse

Združenje Center alternativne in avtonomne produkcije, socialno podjetje

(Združenje CAAP, so.p.)

Volkmerjev prehod 4, 2000 Maribor

M: 040 376 202

E: [email protected]

Nazaj na zemljevid