Skupnostni urbani eko vrt Maribor

Skupnostni urbani eko vrt Maribor

 

Skupnostni urbani eko vrt je prvi “uradni” skupnostni vrt v Sloveniji. Nastal je v času Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 v okviru programskega sklopa Urbane brazde. Ideja se je realizirala s pomočjo društva Varuhi semen na območju Mestne četrti Radvanje, potem pa se je do projekt zaradi velikega zanimanja razširil tudi na območje Mestne četrti Nova vas.

Za potrebe izvajanja samega projekta so vrtičkarji ustanovili Društvo Urbani eko vrt, ki je na eni strani od občine dobilo v najem parcele po simbolni ceni, na drugi pa se obvezalo h kolektivnemu vzdrževanju in oskrbi celotnega območja vrtov. Eden izmed pogojev za pridobitev zemljišč je bila tudi zaveza obdelovanja vrtov v skladu s standardi, ki veljajo za ekološko kmetovanje. Vrt je prvi skupnostni ekološko certificiran urbani vrt v Sloveniji.

Urbani vrtovi lokalnemu prebivalstvu predstavljajo ekonomske, ekološke, kulturne in socialne izzive, saj poleg prostora za druženje in interakcijo nudijo tudi samooskrbo, učenje ter socialni in kulturni kolektiv.

 

Lokacija

Maribor

Nosilec dobre prakse

DRUŠTVO URBANI EKO VRT
Meljski hrib 19, 2000 Maribor
E-pošta: [email protected]

Nazaj na zemljevid