Zadruga Zakladi Kočevske

Zadruga Zakladi Kočevske

 

Za ustanovitev lokalne zadruge Zakladi Kočevske se je povezalo več členov lokalne skupnosti. Občina Kočevje je dala pobudo, Podjetniški inkubator Kočevje pa je šestim članom, lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, nudil podporo do zagona leta 2015.

Ključni namen ustanovitve lokalne zadruge je bil dobava lokalno pridelane hrane javnim zavodom in to ostaja glavna aktivnost Zakladov Kočevske, ki oskrbujejo tako kočevske šole in vrtce kot dom starejših občanov.

Tekom delovanja je zadruga zaradi dobre vpetosti v lokalni prostor prevzela še številne aktivnosti, ki so pomembne za lokalno skupnost:

  • – upravlja drevesnico, v kateri so vzpostavili sadovnjak s približno 400 drevesi ter pridelavo zelišč in zelenjave, za kar so pridobili tudi ekološki certifikat,
  • – skupaj s kočevsko občino in komunalo upravlja Tržnico Kočevje v centru mesta, na kateri redno na tedenski ravni poteka prodaja dobrot lokalnih pridelovalcev in predelovalcev,
  • – upravlja urbane vrtičke na občinski zemlji in zagotavlja občanom možnost samooskrbe s hrano,
  • – upravlja lastno butično trgovino, v kateri ponujajo preko 170 lokalnih izdelkov in pa izdelke partnerjev iz širše okolice,
  • – upravlja trgovinico Podstrešn’ca, v kateri skupaj z lokalnimi partnerji skrbijo, da zavrženi in odsluženi predmeti dobijo novo življenje.

 

Prek vseh svojih aktivnosti zadruga Zakladi Kočevske ozavešča lokalno prebivalstvo o pomenu samooskrbe in kratkih dobavnih verig ter o trajnostnem načinu življenja, sploh preko zmanjševanja odpadkov v okviru Podstrešn’ce.

V drevesnici zagotavljajo izobraževalni poligon za vse, ki se želijo profesionalno ukvarjati s samooskrbo, na drugi strani pa izkoriščajo drevesnico tudi kot učni poligon za šole in vrtce. S Čebelarskim društvom so v ta namen postavili tudi učni čebelnjak.

Fotografije: arhiv zadruge Zakladi Kočevske

 

     

     

Lokacija

Kočevje

Nosilec dobre prakse

Zadruga Zakladi Kočevske z.o.o., so.p.
Trata XIV 6a
1330 Kočevje
[email protected]

Nazaj na zemljevid