Lojtrin skupnostni vrt

V okolici Litije že štiri leta deluje skupnostni vrt, nad katerim bdi lokalno Društvo Lojtra. Štirje posamezniki so ga vzpostavili na hribu v zaselku Ponoviče z namenom približati samooskrbo in ponuditi izkušnjo spoznavanja pridelave hrane izključno s pomočjo narave čim širšemu krogu ljudi. Vrt je po vzpostavitvi med drugim spontano postal del društvenega širšega projektnega programa Trajnostni razvoj skupnosti.

Bistvena značilnost skupnostnega vrta je, da ga uporabniki urejajo skupaj. Delo na Lojtrinem vrtu večinoma poteka v obliki delovnih akcij. Pogosto jim dodajo tudi izobraževalno noto ter prepletajo sonaravno vrtnarjenje s številnimi drugimi temami (permakultura, skupnostno upravljanje z viri, solidarnost, globalno učenje…). Pridruži se jim lahko kdorkoli želi, vabila na akcije in dogodek objavljajo na več kanalih, med drugim na Facebook profilu Društvo Lojtra.

Vsako vrtičkarsko sezono se pridruži določeno število uporabnikov, ki so potem stalni podporniki, vmes pa se za krajši čas ali zgolj občasno pridružijo tudi drugi posamezniki, večinoma družine. Nekateri so vključeni že več let, občasno sprejmejo tudi prostovoljce iz tujine.

Skupnostni vrt deluje po principu ‘kar se posadi, to se razdeli’. Viške pridelane hrane, sadik in podtaknjence pa so ponujali tudi na stojnici v skupnostnem prostoru, ki so ga v sodelovanju z drugimi lokalnimi organizacijami vzpostavili v tako imenovani Koblerjevi hiši v litijskem starem mestnem jedru (zaradi spremenjenih najemnih pogojev so se iz hiše izselili jeseni 2021).

V Društvu Lojtra opisujejo, da je združevanje podobno mislečih na skupnostnih akcijah na njivi odprlo poligon za razvoj številnih drugih projektnih idej in akcij,  ki so nastale kot odziv na potrebe lokalne skupnosti. Ena izmed njih je Litijski inkubator za skupnost in trajnost (LIST), ki ga je ustanovil konzorcij treh organizacij: Društvo Lojtra, Klub litijskih in šmarskih študentov ter Zavod Knof.

Fotografije: arhiv Društva Lojtra

 

Lokacija

Litija

Nosilec dobre prakse

Društvo Lojtra, društvo za osebni in poklicni razvoj mladih

Cesta komandanta Staneta 5

1270 Litija

[email protected]

Kontaktna oseba: Jure Urekar

Nazaj na zemljevid