#SkupnostniVrt

V okolici Litije že štiri leta deluje skupnostni vrt (#Skupnostni vrt), nad katerim bdi lokalno Društvo Lojtra. Vrt je del njihovega širšega programa Trajnostni razvoj skupnosti. Osnovni namen je skupnosti približati prakso samooskrbe in izobraževalni učinek ter potencial vrtnarjenja v povezavi s številnimi drugimi temami (permakultura, skupno upravljanje z viri, solidarnost, globalno učenje, sonaravni razvoj,…).

Vsako leto člani in članice društva Lojtra organizirajo številne delovne akcije in izobraževanja na skupnostnem vrtu, ki dosežejo vrhunec v poletnem času. Pridruži se lahko kdorkoli želi, vabila so objavljena javno na Facebook profilu Društvo Lojtra.

Vsako sezono se pridruži določeno število prostovoljcev, ki so potem stalni podporniki, vmes pa se za krajši čas ali zgolj občasno pridružijo tudi drugi posamezniki, večinoma družine. Nekateri prostovoljci so vključeni že več let, občasno sprejemejo tudi prostovoljce iz tujine v sklopu projekta Evropske solidarnostne enote.

Skupnostni vrt deluje po principu kar se posadi, to se razdeli. Viške pridelane hrane, sadik ipd. ponujajo tudi na stojnici v skupnostnih prostorih in v Stari Šoli Litija.

V društvu Lojtra opisujejo, da je združevanje podobno mislečih prostovoljcev/k na skupnostnih akcijah na njivi odprlo poligon za razvoj številnih drugih projektnih idej in akcij,  ki so predstavljale odziv na potrebe lokalne skupnosti. Ena izmed njih je Litijski inkubator za skupnost in trajnost, ki ga je ustanovil konzorcij treh organizacij: Društvo Lojtra, Klub litijskih in šmarskih študentov ter Zavod Knof.

Fotografije: arhiv društva Lojtra

 

Lokacija

Litija

Nosilec dobre prakse

Društvo Lojtra, društvo za osebni in poklicni razvoj mladih

Cesta komandanta Staneta 5

1270 Litija

[email protected]

Kontaktna oseba: Jure Urekar

Viri

https://www.facebook.com/lojtradrustvo

Nazaj na zemljevid