Knjižnica semen Nova Gorica

Knjižnica semen Nova Gorica

 

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Njeno poslanstvo je spodbujanje varovanja ter ohranjanja avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin, pa tudi promocija lokalne pridelave hrane in samooskrbe.

Novogoriška Knjižnica semen se nahaja v prvem nadstropju Goriške knjižnice (v smeri Časopisnega oddelka). Deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej člani in članice ne izposojajo knjig, temveč domača semena.

“Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajajte na naraven način ter semena za nadaljnjo uporabo vzamete iz najboljših plodov. Del posušenih semen nato vrnete v Knjižnico semen, kjer jih shranite v za to pripravljene vrečke, opremite jih s potrebnimi podatki in jih vrnete v sistem,” opisujejo postopek v novogoriški splošni knjižnici, ki je leta 2020 kot prva v Sloveniji vzpostavila Knjižnico semen.

Izposoja semen je možna z uporabo posebne aplikacije, ki omogoča pregled nad kroženjem semen, in poteka pod naslednjimi pogoji: na dan si lahko posameznik izposodi največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega), naenkrat pa ima lahko izposojenih največ 10 vrečk.

Prav tako je mogoče knjižnici semen doma pridelana semena podariti – potrebno jih je samo shraniti v posebne vrečke  in vnesti podatke o semenih oziroma rastlini v bazo.

Knjižnica semen je aktivna v sezoni vrtnarjenja in zaprta od 31. oktobra do 31. januarja.

Lokacija

Nova Gorica

Nosilec dobre prakse

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica
Trg Edvarda Kardelja 4, 5000 Nova Gorica
Skrbnica: Ana Kosič
Tel.: 05/ 33 09 100
El. naslov: [email protected]

Nazaj na zemljevid