Knjižnica semen Novo mesto

V preddverju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto deluje Knjižnica semen. Njeno poslanstvo je ozaveščanje o ohranjanju avtohtonih sort ter biodiverzitete in opozarjanje na pomen samooskrbe ter sonaravnega vrtnarjenja.

V Knjižnici semen si lahko posamezniki z veljavnim članstvom v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto brezplačno izposodijo domača semena, iz katerih lahko vzgojijo rastline in pridelajo nova semena, del teh pa nato vrnejo nazaj v knjižnico.

Izposoja semen je možna z uporabo posebne aplikacije, ki omogoča pregled nad kroženjem semen, in poteka pod naslednjimi pogoji: na dan si lahko posameznik izposodi največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega), naenkrat pa ima lahko izposojenih največ 10 vrečk.

Knjižnica semen deluje od začetka februarja do konca oktobra, od novembra do januarja pa je zaprta. Zalogo je mogoče preveriti tudi v preglednem spletnem seznamu – pregled zaloge semen (ekoapps.si).

Vzpostavljena je bila v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica, v kateri so leta 2020 kot prvi v Sloveniji vzpostavili knjižnico semen.

 

Knjižnica semen Novo mesto

Lokacija

Novo mesto

Nosilec dobre prakse

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Rozmanova ulica 28, 8000 Novo mesto

skrbnik: Anja Berus
telefon: 07 393 46 74
el. naslov: [email protected]

Nazaj na zemljevid