Skupnostni vrt

Skupnostni vrt

 

Skupnostni vrt pri Don Boskovem centru v Celju so vzpostavili udeleženci in udeleženke programa Projektno učenje mladih (PUM-O) v zavodu Za vas živim Celje, vendar z namenom, da ga bodo uporabljali in soustvarjali tudi prebivalci in prebivalke, ki živijo v neposredni bližini. Tako lahko vsak iz vrta vzame nekaj zase, zaželeno pa je, da potem tudi prinese nekaj za nekoga drugega (kakšno sadiko itd.) oziroma prispeva nekaj za skupno dobro (odstrani plevel, poskrbi za podporo itd.).

Namen približno 64 kvadratnih metrov velikega vrta je pumovcem in ljudem v okolici omogočiti bolj zdravo in ekološko pridelavo zelenjave in zelišč različnih vrst. Predvsem želijo dati priložnost ljudem, ki ne morejo imeti svojega vrtička, da se na ta način počasi spoznajo z vrtičkanjem ali na družaben način delijo svoje znanje z drugimi.

Mladi iz programa PUM-O so se veliko naučili že med vzpostavljanjem vrta – sami so poskrbeli za vse od košnje trave, razvoza zemlje do postavitve ograje, visokih gred, hotela za žuželke in zasaditve okoli 150 različnih zelenjadnic in zelišč. V prvi fazi so prevzeli tudi zalivanje vrta in skrb za vrt, ker pa je postavljen za vse, vabijo sosede k raziskovanju, opazovanju, učenju, druženju, sajenju… Zelo pa bodo veseli, če bo tudi v praksi zaživel princip “nekaj vzamem – nekaj dam” in da bo to zares skupnostni vrt za vse.

Fotografije: Zavod Za vas živim Celje

Lokacija

Celje

Nosilec dobre prakse

Zavod Za vas živim za vzgojno, izobraževalno, športno, socialno in kulturno dejavnost Celje
Don Boskov trg 1, 3000 Celje

Veronika Bezgovšek, vodja programa PUM-O
E: [email protected]
G: 031 832 404
T: 03 428 29 61

Nazaj na zemljevid