Center mobilnosti Maribor

 

V Mariboru so različni vidiki trajnostne mobilnosti združeni na enem mestu na Partizanski cesti 21, kjer deluje Center mobilnosti Maribor.

To je prvi mobilnostni center v Sloveniji. Vzpostavila ga je Mestna občina Maribor, koordinacijo pa je zaupala lokalni nevladni organizaciji z dolgo tradicijo, Mariborski kolesarski mreži – društvu za vzpodbujanje kolesarjenja in trajnostnega prometa.

Poslanstvo mobilnostnega centra je spreminjanje potovalnih navad prebivalstva v smeri zmanjšanja osebnega motornega prometa, manjše porabe energije in večje uporabe okolju bolj prijaznih načinov mobilnosti. Zaradi bogatih kolesarskih izkušenj so aktivni predvsem na področju spodbujanja kolesarjenja za vsakodnevne poti, kar je okolju in zdravju najbolj prijazen način premikanja po prostoru.

V okviru centra mobilnosti Mariborska kolesarska mreža upravlja parkiranje v zaprti kolesarnici na železniški postaji z imenom Kolesodvor, nudi možnost polnjenja električnih vozil, izvaja servise koles in omogoča dnevno ali sezonsko izposojo koles, poleg tega pa organizira različne dogodke in ekskurzije za večje in manjše skupine.

Medtem ko je zgornji prostor centra predvsem informacijska točka, pa v kletnih prostorih deluje skupnostna delavnica za popravilo koles. Bajk kuhna je odprta vsak petek med 16. in 20. uro., v njej si lahko vsak brezplačno popravi kolo oziroma se nauči popravljati kolo – na voljo ima orodje in nasvete izkušenih kolesarskih mehanikov, ki predajajo znanje kot prostovoljci. Ta program je v prvi vrsti namenjen učenju, izmenjavi znanj in druženju med kolesarskimi navdušenci.

Obenem v mobilnostnem centru naslavljajo problem velikega števila zavrženih koles v Mariboru. Bajk kuhna je tako tudi prostor, v katerem reciklirajo kolesa. Ekipa Mariborske kolesarske mreže večkrat letno po mestu prevzema odslužena ali pozabljena kolesa, ki jih nato prostovoljci vrnejo v življenje in so na voljo v centru za brezplačno izposojo.

 

Dobra praksa: Center mobilnosti Maribor

Lokacija

Maribor

Nosilec dobre prakse

Center mobilnosti Maribor

Koordinator: Mariborska kolesarska mreža

Partizanska cesta 21, 2000 Maribor

M: 040-556-459

E: [email protected]

 

Nazaj na zemljevid