Eksperimentalni prostor Teren

Eksperimentalni prostor Teren

PROJEKT NI VEČ AKTIVEN.

“Teren” je bil projekt začasne rabe in krožnega gospodarstva Mestne občine Ljubljana (MOL) na lokaciji gradbišča na Masarykovi cesti v Ljubljani (med Resljevo in Kotnikovo ulico, zraven Tomanovega parka), dokler je bilo to v mirujoči fazi. Pred začetkom gradnje stanovanjskih objektov so po obvestilu lastnika uporabniki prostor pospravili in sporazumno zapustili, kakor je bil tudi dogovor pred pričetkom projekta.

Teren je bil namenjen eksperimentom vseh vrst: vrtnarskim, športnim, družabnim, majhnim, velikim, resnim in neumnim. Zgodba Terena se je leta 2017 pričela s povabilom s strani MOL in Javnega podjetja Snaga, da KD prostoRož vzpostavi prostor in zažene oblike sodelovanja na lokaciji mirujočega gradbišča.

Začasna raba je priložnost, s katero lahko neizkoriščeni prostori dobijo nov namen – takšen, ki odpira možnosti druženja in povezovanja, učenja in igre. ProstoRož se je povezal s športno-kulturnim društvom GOR in zavodom UAUU, ki sta vzpostavila urbani park s fitnes napravami in opremo ter z Waldorfsko šolo, ki je uredila vrtičke in postavila klopi. Pridružilo se je še Zavetišče za zavržene rastline z rastlinjakom, poleti pa so potekale otroške delavnice Na divje v sodelovanju z Nino Vastl in in Malo ulico.

Namen Terena je bil, da se društva, organizacije ali posamezniki povezujejo med seboj in uporabljajo prostor za izvajanje različnih delavnic, piknikov, dnevov odprtih vrat, umetniških in glasbenih projektov, vrtnarskih in kuharskih podvigov… Vsa oprema je bila izdelana iz odpadnih predmetov in materialov, najdenih v zbirnem centru Snage Ljubljana.

Že ob začetku projekta je bilo jasno, da bo Teren odprt do začetka gradnje, kar pa je na koncu trajalo približno tri leta. V okviru eksperimentiranja z res minimalnimi sredstvi se je na tem začasnem prostoru odvilo več kot 100 manjših dogodkov, delavnic in piknikov – poročilo o dogajanju.

 

 

Lokacija

Ljubljana

Nosilec dobre prakse

Nosilec: Mestna občina Ljubljana
Koordinator: KD prostoRož
Rimska ulica 22, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)590 19 088
E: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/prostoRoz

Nazaj na zemljevid