Knjižnica stvari KR po stvar

Knjižnica stvari z imenom KR po stvar je neprofiten projekt kranjskih tabornikov, združenih v Zvezo tabornikov občine Kranj. Pobuda zanjo je prišla s strani Društva tabornikov rod Stane Žagar – mlajši, ki jih je navdihnila ljubljanska Knjižnica REČI.

Knjižnice stvari delujejo po enakem principu kot običajne knjižnice, le da si uporabniki namesto knjig izposojajo različne predmete. Njihova dodana vrednost je, da so okolju prijazna alternativa masovni potrošnji (prispevajo k manj odpadkov in manjši porabi naravnih virov). 

Zagonska sredstva za KR po stvar so kranjski taborniki zbrali s prostovoljnimi prispevki na mednarodni donatorski skavtski platformi.

Predmete za knjižnico so prispevali iz lastnega fonda društva, nekaj so jih pridobili z donacijami posameznikov in podjetij, nekaj pa so jih tudi kupili. Že ob pričetku delovanja je knjižnica obsegala več kot sto predmetov, kot so drobilnik vej, polaroidni fotoaparat, prekopalnik, sušilnik sadja, masažni aparat, šivalni stroj, plezalni pas… Izposoja je možna za en teden, vsak uporabnik si lahko naenkrat izposodi največ tri predmete in izposojo enkrat podaljša.

Za izposojo je potrebna registracija in plačilo letne uporabnine. Članstvo je možno pridobiti tudi z donacijo predmeta z liste želja. Predmete, primerne za kratkotrajno izposojo, občasno zbirajo tudi v mestnem jedru ter knjižnico predstavljajo lokalni skupnosti.

Dokler ne uredijo fizičnega prostora, izposoja poteka tako, da si uporabnik ogleda in rezervira predmete na spletni strani ter jih nato ob določenem terminu prevzame v skladišču na Bleiweisovi cesti 36.

Lokacija

Kranj

Nosilec dobre prakse

Društvo tabornikov rod Stane Žagar – mlajši

[email protected]

Nazaj na zemljevid