Sosedska sončna elektrarna na Smoletovi 12

Sosedska sončna elektrarna na Smoletovi 12

 

Prva ljubljanska samooskrbna sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi deluje na strehi bloka na Smoletovi 12 za Bežigradom.

Projekt so etažni lastniki 76 stanovanj izpeljali v letu 2023. Voz je vlekel nadzorni odbor, zelo aktivno pa je na pobudo stanovalcev sodeloval tudi upravnik SPL.

Celoten projekt z idejno zasnovo so pripravili pri Porsche Slovenija pod njihovo blagovno znamko MOON, ki so tesno sodelovali z upravnikom pri razrešitvi nekaterih tehničnih in pravnih izzivov. Ker je šlo za pilotski projekt postavitve samooskrbne sončne elektrarne na večstanovanjski zgradbi, je bila pravo-formalna plat bolj zahtevna od tehnične. Na koncu so strokovnjaki MOON postavili SE z močjo 66 kW ter poskrbeli za njen priklop v sodelovanju z Elektro Ljubljana.

Del sredstev so etažni lastniki prispevali iz rezervnega sklada, drugi del pa bodo prav tako črpali iz sklada, vendar bodo vanj vplačevali po obrokih. Tako so se izognili kreditu, kar je postopek poenostavilo in pohitrilo. V preteklosti so stanovalci že izvedli več naložb, vzpostavili skupnost, 65 let star blok je bil leta 2017 razglašen za Naj blok v Ljubljani, in tudi te izkušnje so botrovale k uspešni izvedbi skupnostne sončne elektrarne.

Lastniki so glede razdeljevanja električne energije sklenili pogodbo o medsebojnih razmerjih. Odločili so se, da bodo energijo, pridobljeno s pomočjo energije sonca na strehi svojega bloka, uporabili samo v stanovanjih in ne tudi v skupnih prostorih, saj je v njih poraba zelo majhna.

Pričakujejo od 40 do 50 odstotkov nižje stroške za električno energijo. Pri odčitavanju števcev se bo na vsakem merilnem mestu odštel delež lastne pridobljene električne energije, ki temu mestu pripada, in podatek o nižji neto porabi iz omrežja bo avtomatsko posredovan dobavitelju, s katerim imajo posamezni etažni lastniki sklenjeno pogodbo.

Lokacija

Ljubljana

Nosilec dobre prakse

Nadzorni odbor skupnosti etažnih lastnikov na Smoletovi 12, Ljubljana

Upravnik SPL, [email protected]

MOON, Porsche Slovenija, [email protected]

Nazaj na zemljevid