Vaški vrt v Smledniku

Vaški vrt v Smledniku

Skupni vaški vrt v Smledniku je trajnostni skupnostni projekt, ki obuja izjemno lokalno tradicijo t. i. flančnikov (posebnega skupnostnega vrta za pridelavo zgodnjih sadik zelenjave). Zasnovan je bil v sklopu Flancanja 12. maja 2018.

Cilji projekta so:

– nadgradnja priljubljene vsakoletne kulturne prireditve Flancanje (izmenjava sadik);

– povezovanje krajanov, krepitev lokalne skupnosti 
- obujanje tradicij skupnostne pridelave in lokalne samooskrbe;

– ohranjanje starih znanj ter narave in naravne pestrosti
- turistično-olepševalni cilj – dodatna zanimivost za obiskovalce Smlednika.

Vrt se nahaja v lepo urejenem zgodovinskem jedru vasi, na delu gospodarskega zemljišča v bližini cerkve sv. Urha, ki ga je dala v brezplačno uporabo Župnija Smlednik. Na cca 100m2 brežine raste preko 100 različnih rastlin, velika večina je zdravilnih: različna zelišča, jagodičje, cvetje, žita. Prednost je dana avtohtonim slovenskim sortam, ki so gojene ekološko. Vrt služi kot trajen prostor druženja in izobraževanja. Je stalno prostovoljsko vzdrževan s strani skupine zainteresiranih krajanov v koordinaciji društva SCUZ. Vsako leto je vključen v prireditev Flancanje (v maju), čez leto pa je tudi prostor za manjše dogodke na temo obujanja kulturne dediščine, izobraževalne dogodke (na temo uporabe in gojenja zelišč, samooskrbe, trajnostnega vrtnarjenja…).

Z ureditvijo vrta se je lokalna skupnost želela vključiti v trende za prihodnost, saj se zadnje čase povsod povečuje zanimanje za samooskrbo, lokalno pridelavo ter staro znanje, ki je najboljša osnova za trajnostni razvoj.

Lokacija

Smlednik

Nosilec dobre prakse

Društvo Slovenski center za ustno zgodovino
Zbilje 30, 1215 Medvode

T: 041 568 276

E: [email protected]

Nazaj na zemljevid