Energetsko učinkovita in samooskrbna Viška hiška

Energetsko učinkovita in samooskrbna Viška hiška

 

Prenova Viške hiške na Viču v Ljubljani, v kateri deluje humanitarna organizacija Slovenska filantropija, je primer dobre prakse na področju energetske učinkovitosti in oskrbe z energijo iz lokalnih obnovljivih virov.

Namen projekta, v katerem so združili moči Borzen (slovenski operater trga z elektriko), Slovenska filantropija (uporabniki prostorov) in Mestna občina Ljubljana (lastnica stavbe) je bil zagotoviti ustrezne delovne prostore za Slovensko filantropijo ter obenem postaviti vzorčni model energetsko samooskrbne in učinkovite stavbe kot konkreten prikaz dodane vrednosti celovite energetske sanacije in samooskrbe.

V prvi vrsti so v projektu dokončali energetsko prenovo hiše (izolacija, zamenjava oken…), za nadgradnjo pa so postavili še samooskrbno sončno elektrarno s shranjevalnikom elektrike (32 solarnih panelov s skupno nazivno močjo 9 kW), električno polnilnico in vzpostavili sistem napredne storitve upravljanja z energijo. Učinke sanacije bodo akterji v naslednjih letih spremljali in o njih javno poročali, omogočeni bodo tudi ogledi za zainteresirano javnost.

Projekt je dobil skupnostno noto z vključitvijo uporabnikov storitev Slovenske filantropije – predvsem prosilcev za azil, pridružila pa so se tudi različna podjetja iz energetskega, gradbenega in drugih sektorjev.

Energetska prenova Viške hiške je pripomogla, da v hiši pokrijejo večji del potreb po električni energiji s proizvodnjo energije v nameščeni sončni elektrarni, hkrati pa je prenova ovoja stavbe prispevala k zmanjšanju porabe toplote za skoraj 50 odstotkov.

 

Lokacija

Ljubljana

Nosilec dobre prakse

Borzen d.o.o.

Dunajska cesta 156, Ljubljana

[email protected]

01 620 76 00

 

Slovenska filantropija

Cesta Dolomitskega odreda 11, Ljubljana

[email protected]

01 430 12 88

Viri

https://www.trajnostnaenergija.si/Trajnostna-energija/Proizvajajte/Primeri-dobre-prakse1

Nazaj na zemljevid