Partnersko kmetijstvo na ekološki kmetiji Romane Rejc

Partnersko kmetijstvo na ekološki kmetiji Romane Rejc

 

Ekološka kmetija Romane Rejc leži na podeželju v notranjosti slovenske Istre. Kmetija je od leta 2010 del projekta partnersko kmetijstvo. Partnersko kmetijstvo je način distribucije ekološko pridelanih živih, pri katerem med pridelovalcem in porabnikom ni posrednikov. Bistveno je, da se kmet in zaključena skupina kupcev že pred sezono dogovorita o sadilnem načrtu, količinah in plačilu ter o dostavi pridelkov in da vzajemno prevzameta tveganje v zvezi z izpadom pridelka zaradi vremenskih razmer. Kmet je praviloma plačan vnaprej. Taka oblika vzajemnosti varuje malega kmeta in mu zagotavlja socialno varnost, porabnik pa z njo pride do cenovno ugodne, lokalno pridelane, kakovostne in varne hrane.

V neokrnjeni naravi pod vasico Koštabona Romana Rejc v skladu z ritmom narave in načeli biodinamike prideluje razno zelenjavo, zelišča, sadje in oljke oz. oljčno olje ter pripravlja marmelade, namaze, vloženo zelenjavo, šalšo in še kaj.

Je ena od ustanovnih članov zadruge ekoloških pridelovalcev Istre Zemlja & Morje, v okviru katere dobavljajo eko pridelke in proizvode lokalnim šolam in vrtcem, prav tako pa dostavljajo na dom eko zabojčke ter sodelujejo v sistemu skupnostnega naročanja Nakupujmo skupaj in so s svojimi pridelki ob sredah popoldan prisotni tudi v Ljubljani.

 

Lokacija

Koštabona

Nosilec dobre prakse

Ekološka kmetija Romane Rejc
Koštabona 71, 6274 Šmarje
Romana: [email protected], 041 645 095

Nazaj na zemljevid