Zadruga sončnih elektrarn Slovenije

Zadruga sončnih elektrarn Slovenije

 

Zadruga sončnih elektrarn Slovenije (ZSES) je združenje tako organizacijskih kot posameznih članov, ki so lastniki sončnih elektrarn. Deluje od leta 2014, članstvo pa je vezano izrecno na sončne elektrarne. Imajo tri vrste članstva – ustanovitelji, pridruženi člani in člani vlagatelji.

ZSES dobavlja in montira sončne elektrarne na ključ za odjemalce po vsej Sloveniji. Za gospodinjstva, ki se odločijo za proizvodnjo sončne energije, ZSES skrbi za celotni proces, vključno s pridobivanjem dovoljenj in subvencij, načrtovanjem, namestitvijo, vzdrževanjem, prodajo električne energije in nadzorom nad delovanjem sončne elektrarne. Svojim članom nudijo tudi strokovno usposabljanje in recikliranje izrabljenih fotovoltaičnih elementov.

Število članov ZSES vseskozi narašča. Približujejo se številki 500, skupaj pa proizvedejo več kot 8 MW sončne energije s približno 480 sončnimi elektrarnami in prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v Sloveniji za več tisoč ton letno.

In nenazadnje, poleg podpore članom in odjemalcem, ZSES prek množičnega financiranja (ang. crowdfunding) sončnih elektrarn omogoča, da se lahko več slovenskih državljanov vključi v proizvodnjo sončne energije, ne da bi jim bilo treba razvijati ali financirati svoje sončne elektrarne. Skupinske naložbe so alternativni model financiranja, s pomočjo katerega se lahko izvedejo projekti, za katere se pred tem zbirajo finančni prispevki različnih velikosti.

ZSES je kot primer dobre prakse vključena tudi v študijo »Podnebne pobude, ki jih vodijo skupnosti« (str. 78).

ZSES je tudi članica REScoop, ki kot krovna evropska energetska zadruga za obnovljive vire energije povezuje člane iz celotne Evrope.

 

Urška Hercog: (Novi) modeli financiranja za skupnostne sončne elektrarne

 

Lokacija

Ptuj

Nosilec dobre prakse

Zadruga sončnih elektrarn Slovenije

Rajšpova ulica 18 / Slomškova ulica 4

2250 Ptuj

02 78 78 876

[email protected]

Urška Hercog, [email protected], 031 319 713

Nazaj na zemljevid