NDP TOZD, zavod za trajnostno družbeno gospodarstvo, socialno podjetje

NDP TOZD, zavod za trajnostno družbeno gospodarstvo, socialno podjetje

NDP TOZD je zavod, ki želi postati samooskrbna zadruga. Zainteresirani lahko aktivno sodelujejo na področjih zadružnega organiziranja porabe, pri logistiki in proizvodnji ali kombinaciji vsega trojega. Za Ljubljančane, ki nimajo sredstev ali časa za lasten vrt, pa so poskrbeli s projektom skupnostnega kmetovanja – Agrodivizija. Na površini 0,3 hektara pridelujejo zelenjavo na okolju in družbi prijazen način.

NDP TOZD temelji na načelih sodelovanja, skupnosti in solidarnosti in zagotavljanja domačih delovnih mest, poštenega plačila in socialne varnosti, kratkih verig in sonaravnega razvoja, demokratičnega upravljanja in potreb skupnosti. Njihov cilj je demokratično upravljanje s preskrbo in proizvodnjo, v kateri porabnik in proizvajalec sodelujeta. Zato porabnike organizirajo v skupščine, ki prevzemajo naloge vodenja TOZD-a.

Uporabnik naročene izdelke iz spletne trgovine prevzame na prevzemnih mestih, ki so predvsem v lokalih, nevladnih in drugih organizacijah, ki so ob sredah in četrtkih odprte. Možna je tudi dostava na dom, za medkrajevni prevoz pa izkoristijo že obstoječe prevoze na delo in domov. Z mrežo medsosedskih dobavnikov želijo pokriti vsak kraj in vsako večjo ulico, priskrbeti relacijskega dobavnika in kasneje lastno skladišče, krajevno preskrbo pa izročiti v upravo lokalne skupščine.

Police jim zalagajo mali proizvajalci, nevladne organizacije in vsi, ki se podpišejo pod geslo: Lokalno, sonaravno, solidarno!, zaradi preživetja pa prodajajo tudi nekaj »običajne robe«.

 

Lokacija

Ljubljana

Nosilec dobre prakse

NDP TOZD, zavod za trajnostno družbeno gospodarstvo, socialno podjetje
Hradeckega cesta 84
1000 Ljubljana

E-pošta: [email protected]

Viri

Spletna stran: https://ndp-tozd.org/ndp-tozd/

 

Nazaj na zemljevid